Maven Publishing
'Judea Pearl is een revolutie in kunstmatige intelligentie en computerwetenschappen in het algemeen.'
ERIC HORVITZ, Microsoft Research Labs
‘Heb je ooit geprobeerd de puzzel van correlatie en causaliteit op te lossen? Dit prachtige boek geeft verlichtende antwoorden en is een plezier om te lezen.’
DANIEL KAHNEMAN, Nobelprijswinnaar economie en auteur van Ons feilbare denken
Het boek waarom
Het boek waarom
De nieuwe wetenschap van oorzaak en gevolg

Waarom duurde het zo lang voordat wetenschappers durfden te stellen dat roken longkanker veroorzaakt? Waarom was er zoveel controverse over de vraag of de mens de opwarming van de aarde veroorzaakt? Kortom: waarom is het zo moeilijk om oorzaak en gevolg vast te stellen?

Volgens Judea Pearl (legendarische computerwetenschapper en grondlegger van de Bayesiaanse netwerken) komt dit doordat de wetenschap een cruciale denkfout maakte: we hadden geen manier om causale verbanden aan te tonen en durfden het daarom alleen over correlatie te hebben. Tijdens zijn werk aan kunstmatige intelligentie ontwikkelde Pearl een methode voor omgaan met onzekerheid. Het bleek het startpunt van een causale revolutie in de wetenschap (en het einde van de mantra ‘correlatie is geen causatie’).

In Het boek waarom doet Pearl met wetenschapsjournalist Dana Mackenzie voor het eerst uit de doeken hoe zijn causale redenatie werkt. Deze stelt ons in staat om de wereld om ons heen te onderzoeken in termen van oorzaak en gevolg (‘waarom?’) én om te begrijpen wat onze mogelijkheden zijn (‘wat als?’).

Dit revolutionaire boek is daarmee de sleutel tot de essentie van kunstmatige intelligentie en ons menselijke denken.

Judea Pearl is computerwetenschapper en filosoof, bekend door zijn grensverleggende werk binnen de kunstmatige intelligentie. In 2011 won hij de Turing Award, de grootste en belangrijkste prijs in de informatica. Hij is voorzitter van de Daniel Pearl Foundation.

Dana Mackenzie
Dana Mackenzie

Dana Mackenzie is wiskundige slash schrijver en schrijft voor onder andere Science, Discover en New Scientist.

Judea Pearl
Judea Pearl

Judea Pearl is een wereldberoemde computerwetenschapper en filosoof, bekend door zijn grensverleggende werk binnen de kunstmatige intelligentie en het ontwikkelen van Bayesiaanse netwerken (voor de liefhebber). In 2011 won hij de Turing Award, de grootste en belangrijkste prijs in de informatica, daarnaast heeft zijn werk vele andere prijzen gewonnen. Hij is voorzitter van de Daniel Pearl Foundation.

ISBN
  • 78 94 9249 355 2
Vormgeving
  • Matthijs van Leeuwen
Vertaler
  • Peter Abelsen en Robert Neugarten
Originele titel
  • The Book of Why: The New Science of Cause and Effect
Maven Publishing