Maven Publishing
'Mag niet ontbreken op het nachtkastje van Dafne, Epke en Ranomi.'
TROUW
'Met de mythe van de sportheld die boven zichzelf uitstijgt, wordt door Post speels afgerekend.'
DE TELEGRAAF
‘Dit interessante boek draagt bij aan ons inzicht in de beslissende factor in de topsport: de mens achter de sporter.’

MERIJN ZEEMAN, coach team LottoNL-Jumbo
Stalen zenuwen
Stalen zenuwen
Hoe topsporters presteren onder druk (en wat jij daarvan kunt leren)

Voor topsporters draait alles om presteren op het beslissende moment. Krijgen ze op het juiste moment vleugels? Of bezwijken ze juist onder de druk? Aan de hand van briljante hoogtepunten en gênante blunders in de sportwereld onderzoekt Ger Post in Stalen zenuwen wat er met ons gebeurt wanneer we onder druk staan.

Hij combineert de nieuwste inzichten uit de biologie en psychologie en ging te rade bij politieagenten, cabaretiers, filosofen en sportpsychologen. Waarom is het Nederlands elftal bijvoorbeeld slecht in het nemen van strafschoppen? Waarom stuurde Gerard Kemkers Sven Kramer op het beslissende moment de verkeerde baan in? Of het nu gaat om een gouden medaille op de Olympische Spelen, presentaties geven of onderhandelen op het werk: het draait allemaal om het kweken van stalen zenuwen.

Ger Post is docent cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast schrijft hij als journalist over psychologie en hersenonderzoek. Zijn stukken verschenen in De Neuroloog, Managementboek Magazine, de Volkskrant en Vrij Nederland.

Ger Post
Ger Post

Waarom lijken sommige mensen op het moment suprême altijd vleugels te krijgen, terwijl anderen juist dan elke keer bezwijken?

Of het nu gaat om een gouden medaille op de Olympische Spelen, een succesvolle onderneming opzetten of een vlammende presentatie geven: veel hangt af van je vermogen om op het juiste moment te presteren. Aan de hand van briljante hoogtepunten en gênante blunders bij topsporters, politieagenten, cabaretiers en ondernemers vertelt Ger Post wat er met ons gebeurt wanneer we onder druk staan en hoe we beter worden op die beslissende momenten.

Ger Post heeft een bachelor journalistiek en psychologie en heeft een onderzoeksmaster Brain and Cognitive Sciences van de UvA. Hij deed onderzoek naar diepe hersensimulatie bij obsessieve-compulsieve stoornissen en naar genetische (stress) factoren bij schizofrenie. Sinds hij afstudeerde schrijft hij over hersenonderzoek voor een breed publiek, geeft les aan de UvA (o.a. de Masterprogramma's Brain and Cognitive Science en Brain and Cognition in Society) en verzorgt trainingen en lezingen over presteren onder druk en kritisch denken (onder andere voor coaches bij het NOC*NSF).

ISBN
  • 978 94 9184 578 9
Vormgeving
  • Moker Ontwerp
Maven Publishing