Het zelfbeeld van jongeren staat anno 2024 onder druk, blijkt uit zorgwekkende resultaten van onderzoek naar hun mentale gesteldheid. En dat terwijl het ongelooflijk belangrijk is: een gezond zelfbeeld zorgt dat je vrolijk bent, je grenzen goed kan inschatten én bewaken, en kunt omgaan met teleurstellingen en uitdagingen.
In hun boek Generatie Zelfvertrouwen presenteren hoogleraar ontwikkelingspsychologie Eveline Crone en onderzoeker Renske van der Cruijsen de resultaten van hun unieke langlopende onderzoek naar het zelfbeeld van jongeren. Ze laten zien hoe het zelfbeeld van jongeren ontstaat, welke factoren hier de grootste invloed op hebben, én wat jongeren nodig hebben om een gezond zelfbeeld te ontwikkelen en te behouden. En wat blijkt? Tijdens de tienertijd is het 'sociale brein' het meest actief wat het ooit zal zijn: zowel tijdens je kindertijd als in je volwassen leven gebruik je dit minder. En juist omdat jongeren volop in ontwikkeling zijn, kunnen ouders, docenten en andere betrokkenen in hun omgeving heel veel invloed hebben.
Aan de hand van dertig vragen die spelen bij jongeren laten Eveline Crone en Renske van der Cruijsen in Generatie Zelfvertrouwen zien wat zij (en hun ouders en docenten) kunnen doen om op te groeien met een gezond zelfbeeld.
Hoogleraar Eveline Crone is auteur van Het puberende brein (100.000 exemplaren verkocht) en een van 's werelds meest vooraanstaande hersenonderzoekers. Samen met onderzoeker Renske van der Cruijsen legt zij in Generatie Zelfvertrouwen aan de hand van 30 vragen uit hoe jongeren een gezond zelfbeeld kunnen ontwikkelen.