Maven Publishing

Ontdek: waarom veertig een kriebelige leeftijd is (voor cougars)

Ontdek: waarom veertig een kriebelige leeftijd is (voor cougars)

Uit: Moody bitches: De leukste manier om succesvol te zijn van Julie Holland.

Mijn jongere patiënten die de pil en antidepressiva gebruiken, klagen dat hun libido ver te zoeken is, maar mijn vriendinnen van rond de veertig lusten er wel pap van. Je hoort inderdaad vaak dat vrouwen hun seksuele piek rond hun veertigste hebben, terwijl mannen die rond hun achttiende beleven. Toen ik veertig werd, voelde het inderdaad alsof er iets veranderde: ik ervoer eveneens die ‘seksuele piek’. Als ik daarover met mijn vriendinnen sprak, bleken die mijn ervaring te delen. Seksbeluster en flirteriger dan ooit werd links en rechts vreemdgegaan of daarover gefantaseerd, een forse breuk met voorgaande decennia.

Eén ding lijkt duidelijk: onze redenen om te vrijen veranderen naarmate we ouder (en wijzer) worden. Van de vrouwen onder de vijfendertig zegt 61 procent dat hun motivatie voor seks primair emotioneel is en pas in tweede instantie lichamelijk. Boven de vijfendertig daalt dat percentage naar 38. In een enquête bleken vrouwen boven de zestig het minst genegen tot een langdurige verbintenis met iemand die alles bezat wat ze zochten, maar die seksuele aantrekkelijkheid ontbeerde. De verklaring van het fenomeen van de cougar, een oudere vrouw met een jongere vriend, is waarschijnlijk psychologisch en niet biologisch van aard. Vrouwelijke veertigers zijn geëmancipeerd en hebben de aanvankelijke onzekerheid of onervarenheid over hun seksuele verlangens, en hoe ze die bevredigd willen zien, achter zich gelaten. Bovendien is zelfvertrouwen sexy.

Net zoals vrouwen vanaf hun dertigste hun eierstokken horen tikken ten teken dat haast is geboden wat kinderen krijgen betreft, horen vrouwen in de veertig hun biologische klok de resterende jaren aftikken. Ze hebben nog net tijd voor één kindje, en dus is het ‘alle hormonen aan dek’ in een allerlaatste poging zwanger te raken voordat hun voortplantingsorganen er de brui aan geven. Hun eierstokken maken overuren en hun brein werkt harder dan ooit om die laatste eitjes eruit te persen.

Misschien herinner je je die scène uit The Last Picture Show waarin Ellen Burstyn, de moeder, een cougar-toy boy -relatie uitlegt aan haar dochter, gespeeld door Cybill Shepherd: ‘It’s an itchy age ’, het is een ‘kriebelige’ tijd. Veertig is de leeftijd waarop het gaat kriebelen, soms op het gevaarlijke af. Immers, degene die ons die kriebels bezorgt, is voor velen niet onze eigen ouwe trouwe eega, maar een nieuwer model. Net als mannen voelen vrouwen zich gestimuleerd door een nieuwe partner. Een nieuwe relatie is sexy, en sexy gedachten kunnen tot een oestrogeenpiek leiden. De vrouw is voorgeprogrammeerd om op zoek te gaan naar het alfamannetje met de beste genen, niet naar de prins die zo charmant onderuitgezakt naast je op de bank hangt. Iedereen kent de oudere man die iets aanknoopt met een jongere vrouw en dikwijls ook aan de zogenaamde ‘tweede leg’ begint. Jongere eitjes resulteren vaak in gezondere baby’s. Wel, bij vrouwen werkt dat net zo. Oudere vrouwen raken eerder opgewonden als die in het gezelschap verkeren van jongere, onbekende feromonen uitwasemende heren. We zetten onze zinnen van nature op jongere exemplaren omdat jonger DNA minder kans op beschadigde genen geeft; ouder sperma geeft een groter risico op autisme en schizofrenie.

Het vervelende van dit probleem is dat onze mannen minder aantrekkelijk voor ons worden op hetzelfde moment dat wij weer energie hebben om eens uitgebreid onze opties te inventariseren.

Mannelijk testosteron neemt rond het veertigste levensjaar af, wat dempend werkt op motivatie en libido. Bij vrouwen én mannen kan testosteron worden omgezet in oestrogeen, vandaar dat oudere mannen tweemaal zoveel oestrogeen hebben als vrouwen na de menopauze. Deze hormonale verandering heeft niet alleen effect op hun lichaam (minder spierweefsel en meer lichaamsvet), maar ook op hun seksuele functioneren (minder stevige en minder frequente erecties en een lager libido). Onze mannen zitten in hun ‘andropauze’ als wij net aan onze ‘andropiek’ zitten. Veel vrouwen krijgen thuis gewoon niet genoeg: niet genoeg seks of niet genoeg liefde, en daardoor veranderen we in ‘desperate housewives’, vrouwen die hunkeren naar een connectie met iemand, wie dan ook.

Afgezien van het feit dat niet iedereen een cougarfase doormaakt, kan deze bovendien maar kort duren. Veel váker komt het voor dat vrouwen in de overgang minder zin in vrijen krijgen. Maar liefst 15 tot 20 procent van de Amerikaanse stellen heeft minder dan tien keer per jaar seks. Daarbij is het geslachtelijke verkeer van een groot aantal van mijn patiënten volledig stil komen te staan. De overgang is niet altijd de boosdoener, al speelt die wel vaak een rol. Gebrek aan belangstelling voor seks is de meest gehoorde klacht van vrouwen tussen de achttien en negenenvijftig, geuit door 40 procent van de respondenten van bevolkingsonderzoeken, waarbij geldt dat seksuele klachten meer voorkomen bij de oudere vrouwen in die groep.

Julie Holland
Julie Holland

Dr. Julie Holland is psychiater en succesvol auteur. Ze geeft over de hele wereld lezingen en treedt regelmatig als expert op bij Time, The Wall Street Journal, FOX, NBC en CNN.

Maven Publishing