Maven Publishing

The dawn of everything voor verschijnen al bestseller

The dawn of everything voor verschijnen al bestseller

In de Verenigde Staten heeft The Dawn of Everything van David Graeber en David Wengrow al voor verschijnen de tweede plek in de Amazon-bestsellerlijst bereikt. De Nederlandse vertaling verschijnt in maart 2022 bij Maven Publishing.

The Dawn of Everything is het langverwachte boek van de in 2020 overleden antropoloog David Graeber – een van de initiatiefnemers van Occupy Wallstreet en onder meer bekend van bestsellers als Bullshit jobs – en archeoloog David Wengrow.

Hun alomvattende verhaal over de geschiedenis van de mensheid past in het rijtje van auteurs als Yuval Noah Harari, Jared Diamond en Steven Pinker.

Alleen, betogen Graeber en Wengrow, baseren deze auteurs zich op een verkeerde, Eurocentrische theorie. Die gaat in grote lijnen als volgt: Ooit leefden we in egalitaire gemeenschappen van jager-verzamelaars, tot het moment dat de mens landbouw onder de knie kreeg. De landbouwende mens kon meer voedsel produceren, met een hausse aan gevolgen: bevolkingsgroei, verstedelijking, wat weer leidde tot privébezit en hiërarchische politieke structuren. Dit verhaal is vrouw-onvriendelijk en vertrekt vanuit de (vaak onbewuste) insteek dat alle niet-Westerse volken niet in staat waren om als volwassen na te denken.

Op basis van het meest recente archeologische, sociologische en historische onderzoek laten Graeber en Wengrow van die lezing van de geschiedenis weinig heel. De jager-verzamelaars waren – zeker buiten Europa – in staat tot het vormen van grote, complexe samenlevingen die functioneerden zonder centrale staat of administratie. Zelfs veel Verlichtingsideeën over vrijheid en gelijkheid zijn terug te voeren op niet-Westerse premoderne samenlevingen.

Bovenal is The Dawn of Everything de aanzet tot een nieuwe discussie over de geschiedenis én de toekomst van de mens. Graeber en Wengrow dwingen geen vastomlijnde theorie aan de lezer op, maar moedigen vooral aan om vragen te stellen bij de traditionele lezing van de geschiedenis.

Het zal, in navolging van Rutger Bregman, Jared Diamond en Yuval Noah Harari, hét boek zijn dat de komende jaren de populairwetenschappelijke discussie domineert.

Het boek werd al lovend besproken door The Guardian en The Atlantic. The Dawn of Everything wordt vertaald door Rogier van Kappel en Bart Gravendaal en verschijnt in maart 2022.

OVER THE DAWN OF EVERYTHING

'Fascinating, thought-provoking, groundbreaking. A book that will generate debate for years to come' – Rutger Bregman

'The Dawn of Everything is also the radical revision of everything, liberating us from the familiar stories about humanity's past that are too often deployed to impose limitations on how we imagine humanity's future' – Rebecca Solnit

'This is not a book. This is an intellectual feast' – Nassim Nicholas Taleb

A fascinating inquiry ... Challenging and illuminating' – Noam Chomsky

DETAILS

The Dawn of Everything

David Graeber en David Wengrow

Vertaald door Rogier van Kappel en Bart Gravendaal

672 bladzijden

Verschijnt 29 maart 2022

€35,-

ISBN 978 9493 213 26 5

David Graeber
David Graeber

David Graeber (1961-2020) was hoogleraar antropologie aan de London School of Economics. Hij is auteur van Schuld en Bullshit Jobs, en schreef voor onder meer Harper's Magazine en The Guardian. Als iconisch denker en gerenommeerd activist was hij grondlegger van Occupy Wall Street. Hij overleed vlak na het afronden van Het begin van alles.

Maven Publishing