Maven Publishing
'Elke zichzelf respecterende manager heeft deze bestseller stukgelezen op zijn nachtkastje liggen.'
DE VOLKSKRANT
‘Geen enkel ander boek biedt zo’n toegankelijke tour langs de voordelen en valkuilen van big data-analyse.’
THE WALL STREET JOURNAL
De data-economie
De data-economie
Waarom data geld gaat vervangen, wat dit betekent voor onze economie en hoe je hierop in kunt spelen

Hoe ontstaat welvaart en hoe wordt die verdeeld? Aan de hand van deze twee vragen beschreef Karl Marx in Das Kapital de opkomst en de gevolgen van het kapitalisme. 150 jaar later stellen Viktor Mayer-Schönberger

(Oxford Internet Institute) en Thomas Ramge (The Economist) dezelfde vragen en komen tot een radicaal nieuw inzicht: onze op geld gebaseerde economie verandert in een economie die gebaseerd is op data.

Dit boek is een mijlpaal in de economische literatuur: het laat zien hoe data de rol van geld aan het overnemen is. Op heldere en toegankelijke wijze verklaren de auteurs waarom de macht van traditionele multinationals en banken afneemt en waarom digitale marktplaatsen als Booking.com, Uber, Amazon en Alibaba zo stormachtig groeien. Bovendien beschrijven ze de opkomst van een geheel nieuwe sector – vergelijkbaar met de financiële industrie, maar dan met handelaren, tussenpersonen en brokers die gespecialiseerd zijn in data.

Welkom, dus, in de data-economie: een spannende en uitdagende omgeving boordevol kansen voor ondernemers en met uiteindelijk een betere verdeling van de welvaart voor iedereen.

Viktor Mayer-Schönberger
Viktor Mayer-Schönberger

Wat gebeurt er in een economie die steeds meer om data draait? Viktor Mayer-Schönberger geeft een provocerende kijk op de toekomst van bedrijven, marktplaatsen en de financiële industrie en laat zien hoe data onze economie zal transformeren. 

Wereldwijd gerenommeerd wetenschapper op het gebied van big data Viktor Mayer-Schönberger presenteert een radicaal nieuw inzicht: onze op geld gebaseerde economie verandert in een economie die gebaseerd is op data. Sterker nog, data is de rol van geld in onze economie zelfs aan het overnemen. Mayer-Schönberger verklaart in zijn lezing op heldere en toegankelijke wijze waarom de macht van traditionele multinationals en banken afneemt, en waarom digitale marktplaatsen als Booking.com, Uber, Amazon en Alibaba zo stormachtig kunnen groeien. Bovendien beschrijft hij de opkomst van een geheel nieuwe sector – vergelijkbaar met de financiële industrie, maar dan met handelaren, tussenpersonen en brokers die gespecialiseerd zijn in data. Welkom, dus, in de data-economie: een spannende en uitdagende omgeving waar Mayer-Schönberger laat zien welke kansen er liggen voor ondernemers. 

Viktor Mayer-Schönberger is hoogleraar Internet Governance and Regulation aan de University of Oxford, schreef eerder al de wereldwijde bestseller De big data-revolutie (meer dan een miljoen exemplaren verkocht) en adviseert onder meer Microsoft en het World Economic Forum. Daarnaast geeft hij regelmatig masterclasses en keynotes bij bedrijven en organisaties.Lees hier meer op VPRO Tegenlicht.


Andere boeken van Viktor Mayer-Schönberger
Thomas Ramge
Thomas Ramge

Thomas Ramge is correspondent technologie en schrijft voor The Economist. Hij geeft regelmatig lezingen en schreef tien boeken, waarvan enkele Der Spiegel-bestsellers, over big data en digitalisering.

ISBN
  • 978 94 9249 333 0
Vormgeving
  • Thonik
Vertaler
  • Ingrid B. Ottevanger
Originele titel
  • Reinventing Capitalism in the Age of Big Data
Maven Publishing