Maven Publishing

Dé methode om urenlang geconcentreerd te werken en superproductief te worden

Dé methode om urenlang geconcentreerd te werken en superproductief te worden

Laat tijd vóór je werken, niet tegen je

Francesco Cirillo gebruikte voor het eerst een 'pomodoro' toen hij moest studeren voor zijn tentamen sociologie. Bij gebrek aan concentratie besloot hij een keukenwekker te zetten. Het gaf hem een onverklaarbaar gevoel van rust. Met behulp van de wekker lukte het hem zijn werktijd in te plannen en gefocust aan de slag te gaan. Hierna wilde hij nog een pomodoro zetten.

Cirillo heeft de pomodoro-techniek verder onderzocht en verfijnd. Je deelt je dag op in korte tijdseenheden van 25 minuten (de 'pomodoro's'), waarin je onafgebroken aan één bepaalde taak werkt, en je neemt tussendoor een pauze van 5 minuten. Het zachte getik van de wekker voelt voor Cirillo vertrouwd. Al 31 jaar zijn verstreken sinds de eerste keer dat hij de pomodoro gebruikte bij zijn tentamen. Sindsdien is er veel veranderd: door de ontwikkelingen van internet en social media zijn onze gewoonten en gedrag veranderd. We krijgen continu prikkels en seintjes binnen van onze smartphone, apps of andere social media.

Heeft de pomodoro-techniek dan nog wel kans van slagen? Daarover zegt Cirillo: ‘De rijkste bron van afleiding blijft ons eigen brein. De beste manier om deze onderbrekingen aan te pakken is ze te accepteren en er op een prettige manier mee om te gaan.’

Bepaal je pomodoro’s en ga ermee aan de slag. Als je merkt dat je in korte tijd veel onderbrekingen hebt, neem dan een langere pauze. Het is volgens Cirillo belangrijk dat je je brein iets duidelijk maakt en dat je de onderbrekingen niet ziet als een bedreiging. De techniek helpt je bewust te worden van de manier waarop de hersenen werken en om weloverwogen te besluiten hoe je met de onderbrekingen omgaat.

‘De techniek helpt je voortdurend met jezelf in gesprek te gaan, jezelf te observeren en jezelf niet voor de gek te houden. Als je merkt dat je briefjes schrijft in plaats van je op je taak concentreert, trek het je dan in ieder geval niet aan: bij de volgende pomodoro gaat het beter. Wees aardig voor jezelf,' aldus Francesco Cirillo.

Meer weten over hoe de techniek precies in zijn werk gaat? Lees dan dit artikel of klik hier voor het boek van Francesco!

Maven Publishing