Maven Publishing

Ontdek: of je wraak moet nemen op je ex

Ontdek: of je wraak moet nemen op je ex

Liefde houdt iedereen bezig. Of het nu gaat om de zoektocht naar de ware, hevige verliefdheid, knallende ruzies, ingekakte relaties of liefdesverdriet – tegen wil en dank zijn we allemaal ervaringsdeskundigen. In de vernieuwde editie van Liefde, lust en ellende verheldert Roos Vonk, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, de psychologische raadsels van de liefde. Lees hier of het slim is om wraak te nemen op je ex:

Na een verbroken relatie kunnen mensen zich geweldig genaaid voelen door hun ex. Die is bijvoorbeeld verliefd geworden op een ander en is nu in de wolken terwijl jij in de stront zit. Of die is ervandoor gegaan met dure gezamenlijke bezittingen. Of je hebt jarenlang gewacht op je geliefde die getrouwd was, waarna deze besluit om toch maar bij de partner te blijven, of zelfs om wel te scheiden, maar dan iets te beginnen met een nieuw iemand. Onvergeeflijk!

Dit zijn de momenten dat je zint op wraak. Want wat zul je ervan opknappen als je iets kunt aanrichten waardoor je ex ook in de stront zakt. Niet dat jij er dan uit bent, maar je zou je echt een stuk beter voelen. In die gemoedstoestand besloot een vriendin van mij om alle liefdesbrieven die ze had gekregen van haar getrouwde minnaar naar diens echtgenote te sturen, nadat hij besloten had om bij zijn vrouw te blijven. Daar, kijk maar eens hoe dát jullie bevalt met je frisse nieuwe start. Het zou natuurlijk prachtig zijn als zo’n vrouw die man dan alsnog het huis uit gooit, en hij dan met hangende pootjes weer bij jou komt en jij hem de deur wijst (in de woorden van André Hazes: ‘Dan zie ik jou niet meer staan en zeg dat je beter kunt gaan’). Dat gebeurde niet: in de liefde vinden mensen altijd een manier om de feiten naar hun smaak te draaien. Maar los daarvan, zou zoiets nou echt kunnen helpen?

Onderzoek naar wraak wijst erop van niet. Dit onderzoek werd niet gedaan bij ex-geliefden, maar bij mensen die financieel genaaid werden door een ander en daarna de kans kregen die ander een poot uit te draaien. Dat deden ze met alle plezier, zelfs als het hun extra geld kostte. Dat hadden ze ervoor over! Je zou denken dat deze mensen zich na afloop beter voelden dan deelnemers die geen kans kregen om wraak te nemen. Maar het was juist omgekeerd: degenen die geen gelegenheid kregen de boosdoener geld af te pakken, voelden zich na afloop beter en dachten minder aan wat er gebeurd was. Dat lijkt raar: we weten allemaal hoe prettig leedvermaak kan zijn. We weten ook hoe lekker ‘lekker puh’ kan zijn als je iemand kunt terugpakken.

Denk aan collega’s die over jouw rug zijn opgeklommen of geliefden die jou hebben ingeruild voor een ander; door het stof moeten ze! Het is zelfs gebleken dat het pleziercentrum in onze hersens al geprikkeld wordt vlak voordat we wraak nemen: we hebben er zin in.

Maar dat we ons vooraf ergens op verheugen zegt niet altijd iets over de voldoening na afloop. Het voelt alsof we de boosheid kunnen loslaten en het gebeurde kunnen afsluiten wanneer we wraak nemen. Maar door het nemen van wraak blijf je met je gedachten juist meer bij de boosdoener en bij wat je is overkomen.

Je blijft ermee bezig en dat leidt tot meer negatieve gevoelens. Die negatieve gevoelens leiden weer tot meer gepieker en meer wraakgedachten. Enzovoort. Vlak voor de vergelding kan het fijn lijken, maar na afloop ben je er slechter aan toe.

Bedenk dat dit niet opgaat bij leedvermaak, waarbij iemand ánders het leed toedient; daar hoef je zelf niet zo mee bezig te zijn, dat krijg je cadeau. Als de ex die jou belazerde zonder jouw interventie wordt gedumpt door een nieuwe vlam of anderszins rampspoed meemaakt, dan is dat voor jou fantastisch. Maar het zelf bedenken en toedienen van leed vergt aandacht, waardoor je je boosheid blijft voeden. Iets soortgelijks is aangetoond bij agressie: mensen die op een boksbal meppen denkend aan hun boosdoener, worden nog kwader dan ze al waren.

Heb je geen kans om wraak te nemen, dan ben je gedwongen om op een andere manier met je boosheid om te gaan. Bijvoorbeeld relativeren, bedenken dat je er sterker uit gaat komen, dat er nieuwe wegen voor je open liggen, je aandacht verzetten en denken aan leuke dingen in je leven. Dat zijn effectieve manieren om van boosheid af te komen en je beter te voelen.

Wraak líjkt zoet maar je hebt er jezelf mee. Zet je eroverheen, stop er geen energie meer in en ga een leuk leven voor jezelf opbouwen. Besluit pas daarná of je wraak wilt. Ik wil wedden van niet.

KLIK & ONTDEK OOK:

– Waarom narcisten populair zijn

– Of je hard to get moet spelen

– Wat je marktwaarde is

– Hoe het nou precies zit met een goede relatie en weinig seks

– Wat het met je doet als je iemand online stalkt

Roos Vonk
Roos Vonk

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast geeft ze lezingen en heeft ze een vaste column in Psychologie Magazine. Ze kan als geen ander wetenschappelijke kennis toegankelijk en toepasbaar maken voor een breed publiek. Eerder verschenen van haar de bestsellers Collega’s en andere ongemakken, Liefde, lust en ellende en De eerste indruk.


Maven Publishing